//Kaposvár nevezetességei

Kaposvár nevezetességei

Kaposvár Somogy megye székhelye, amely a Dél-Dunántúl középső részén található. A város egyetemi és püspöki központ is egyben. A település történelme régre nyúlik vissza, hiszen már 1009-ben megemlítették, így lehetséges, hogy számos nevezetesség fennmaradt a régi időkből. De vajon milyen látványosságai vannak Kaposvárnak? Ebből a cikkből minden kiderül!

Kulturális élet

Kaposváron rendkívül élénk a kulturális élet, hiszen itt működik az ország egyik leghíresebb színháza is, ahol számos színész kezdte meg pályafutását. A Csiky Gergely Színházban évtizedek óta elismert munka folyik. A városban tartják fent továbbá a Rippl-Rónai Múzeumot, illetve a Szivárvány Kultúrpalotát is. Nézzük tehát, hogy mit érdemes ezekről tudni!

Csiky Gergely Színház

Az épület a város egyik leghíresebb jelképe, ráadásul ez Magyarország egyik legnagyobb és legnevesebb színháza is egyben. Nevét Csiky Gergelyről kapta, aki a Kisfaludy Társaság titkára is volt. Az építménynek 110 éves múltja van, az ország szecessziós múltjának egyik kiemelkedő műve. Az épület a város központjától nem messze található, a Rákóczi téren, amelyet 2020-ban teljes mértékben felújítottak. Itt helyezkedik el továbbá a vasútállomás és a buszpályaudvar is egyben. A Színház parkban szökőkút és játszótér biztosítja a kellemes kikapcsolódást.

Szivárvány Kultúrpalota

A Szivárvány Kultúrpalota a város kulturális életének egyik meghatározó helyszíne, ahol minden évben számos rendezvényt és eseményt tartanak. Az épülete védett műemlék, így a mai napig őrzi az eredeti kinézetét. A nagyteremben egy HD minőségű vászon és vetítő található, ahol számos filmet és alkotást mutattak már be. Az építményt 2010-ben újítottak fel, azóta pedig számos színpadi és zenei előadást tartottak itt, köztük a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált is.

Rippl-Rónai Múzeum

A Rippl-Rónai Múzeum az ország egyik leghíresebb látványossága, amely a megyeszékhely Fő utcáján található meg. Az épületet Rippl-Rónai József helyi születésű festőművészéről neveztek el. Itt mutatták be 2017 és 2018 között a híres Seuso-kincseket, amelynek látogatottsága minden rekordot megdöntött. Az állandó kiállítások között szerepel Vaszary János, Márffy Ödön, Gulácsy Lajos, illetve Zichy Mihály alkotásai is. Megcsodálhatóak továbbá fejezetek Somogy néprajzából, illetve számos természeti örökség egyaránt.

További nevezetességek Kaposváron

A településen található a Vaszary Emlékház, ahol Vaszary János festőművész állandó kiállítását csodálhatjuk meg. Ne feledkezzünk meg továbbá a Kaposszentjakabi Bencés Apátságról, a Somogyi Sportmúzeumról, az Ásványkiállításról, és a Vasúti Emlékmúzeumról sem. Utóbbi Kapostüskeváron található, amelyet a Verebély László Vasúttörténeti Egyesület Közhasznú Szervezete működtet.

Főbb programok és állandó rendezvények

Minden évben megrendezésre kerül a Tavaszi Fesztivál, a Rippl-Rónai Fesztivál, a Kaposfest, a Farsang, a Szentjakabi Nyári Esték, a Mézfesztivál, a Nemzetközi Ifjúsági Sportfesztivál, illetve a Miénk a város! és a Kaposvári Egyetemi Napok egyaránt. Ezek mindegyike rengeteg embert vonz a környékre, amely fellendíti a település turizmusát is.

Összegezve: Kaposvár tehát bővelkedik a nevezetességekben, hiszen több kulturális helyszínen ismerkedhetünk meg a város történelmével. Nem véletlenül a város rendkívül gazdag és színes élettel rendelkezik, ahol minden évben számos rendezvény is megtartanak.