//Hasznos információk Kaposvárról

Hasznos információk Kaposvárról

Kaposvár a Dél-Dunántúl középső részén található megyeszékhely. Alig egy órára fekszik Pécstől és a Balatontól, így mondhatni, hogy központi helyet kapott. A városban vár, kulturális épületek, de még egyetem és templom is található. Ne feledkezzünk meg az ország egyetlen cukorgyáráról sem, amely a település szélén épült fel. Nézzünk, hogy milyen fontos információkat érdemes tudni az ország egyik legkisebb székhelyéről.

A név eredete

Kaposvár a “kapu” és a “vár” szóból ered, amely a folyó völgyében a 13. században felhúzott várra emlékeztet bennünket. A településről először az 1009-es pécsi püspökség határait kijelölő alapítólevélben olvashattunk.

Kaposvár fekvése

A város a Kapos-folyó két partján terül el. A hét dombra épült település egy csodálatos környezetben található, hiszen nem messze már a Zselici Tájvédelmi Körzettel találhatjuk magunkat szembe. A hét domb a Körtönye, a Kecel, az Iszák, a Lonka, a Róma, a Kapos és az Ivánfa, amelyek egy részét az itt lakók hegynek is hívnak. A legmagasabban fekvő terület Törökcsétől nem messze magasodik ki, alig 260 méterrel a tengerszint felett.

Kaposvár megközelítése

Mivel Kaposvár a megye központja, így a legtöbb útvonal áthalad rajta. Budapestről két irányból közelíthető meg:

  • Az M7-esen Balatonszemesig, majd onnan a 67-es főúton, amelyet alig pár éve adtak át.
  • A másik lehetőség az M6-oson Dunaföldvárig, majd onnan a 61-es főúton érhető el a város.

Vonattal a Budapest-Dombóvár-Gyékényes vonalon érhető el. Emellett vannak kisebb forgalmú vasútvonalak is, mint a Fonyód-Kaposvár és a Siófok-Kaposvár, ahol a mai napig kis piros mozdonyok járnak.

Légiközlekedés

Gondoltad volna, hogy a város környékén repülőtér is található? Pedig így van, hiszen a Kaposújlaki reptér lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra. A 620 méteres betonozott, illetve az 1200 méteres füves leszállópályát manapság inkább sport célokra alkalmaznak. Ne feledkezzünk meg azonban a városnéző túrákról sem, amiket akár repülővel is megtehetünk.

A város címere

Ahogy minden városnak, úgy a Somogyi megyeszékhelynek is van címere. Ez egy csücskös talpú katonai pajzsot ábrázol. Kék részében zöld hármashalmán kváderkövekből épült várkapu található, felette pedig három mellvédfal.

A lakosság összetétele

A 2011-es népszámláláskor a városban kicsit több mint 66 ezren éltek. Ez a megye össznépességének 21% volt, amely rendkívül magasnak mondható szám. Ez a terület legsűrűbben lakott része, ráadásul a korösszetétel is viszonylag kedvezőtlen. Sok az idős lakos, míg a fiatalok nagyobb városokba költöznek a jobb megélhetés érdekében.

Összegezve: Kaposvár tehát viszonylag központi helyen található meg, hiszen alig egy-egy órára fekszik a Balatontól és Pécstől. Könnyen megközelíthető akár vonattal, akár autóval, de busszal sem lehetetlen elérni. Népessége stagnáló tendenciát mutat, 60 és 70 ezer fő között mozgott az elmúlt harminc-negyven évben.