helyszín

Vigasságok tere
kategória

dátum

2018 szeptember 7.

időpont

10:00 - 17:00

Somogy Kincse Megyei Értéknap 2018

Az NMI Művelődési Intézet Somogy Megyei Irodája együttműködve a települési értéktárakkal 2018. szeptember 7-én 10.00-17.00 óra között Értékünnepre hívja Somogy polgárait a kaposvári Vigasságok terére.

A „Miénk a Város” Fesztivál keretében harmadik alkalommal mutatják meg helyi és tájegységi értékeiket a partnerséget vállaló somogyi kistelepülések. Kiállítások, helyi termékek bemutatója, kézművesség, néptánc és népzenei programok, érték vetélkedő, Hungarikum játszóház és jó ízű közösségi beszélgetések várják az érdeklődőket.

Bárdudvarnok, Buzsák, Gölle, Karád, Mesztegnyő, Pogányszentpéter, Várda, Vése települések hozzák el helyi kincseiket. Értékőrző jó emberek mesélnek, tanítanak. Felsorolni is sok lenne azt a látványában, üzenetében gazdag anyagot, amivel a települési értéktárak készülnek. A kiállítások mellett olyan attraktív, aktív részvételi lehetőség is biztosított, mint kisinaskodás a vései kovácsmester mellett, tégla készítés a göllei sátorban, hímzés a karádi és buzsáki asszonyok szerető irányításával, betekintés a mesztegnyői rétes készítés titkaiba….

Délelőtt az árnyas fák alatt dudaszó mellett elevenedik meg a somogyi pásztorélet rég volt bája, valamint a Kárpát-medence népdal kincseiből kaphatnak ízelítőt az arra járók. Mi több, közös éneklésre bíztatnak a buzsáki és karádi hagyományőrzők. 14.00 órától a színpadon a Honi Hagyományőrzők a mesztegnyői szüreti vigadalomba invitálják a nagyérdeműt. Ezt követően a Boszorkányos Néptánc Egyesület és a Somogy Táncegyüttes virtuóz táncosainak lábdobbantására pezsdül a nézők vére, s hogy a tapstól piros tenyerű közönség megtudja, milyen a somogyi virtus, a program végén táncba hívják őket a Somogy Zenekar és a Juhos Zenekar népzenészei.

A megye értékeinek bemutatásához hozzájárulók együttműködő segítségét köszöni a szervező Művelődési Intézet megyei irodája az Együd Árpád Kulturális Központnak, Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának, a NAK Somogy Megyei Igazgatóságának, a Ripp-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeumnak, Somogy Megyei Önkormányzatnak.